بازار کاشی و سرامیک

به گفته رئیس اتحادیه کاشی سازان و کاشی فروشان: قیمت کاشی و سرامیک متری حساب شده و در حال حاضر حداقل قیمت هر متر 5 و حداکثر 60 هزار تومان است. گروه صنعت و معدن؛ گفته می شود مصرف داخلی کاشی و سرامیک به شدت کاهش یافته به طوری که آمار معاملات با افت 30 درصدی در سال جدید همراه بوده است. در صورت ادامه وضعیت فعلی، کارخانه ها مجبور به کاهش تولید و به ناچار تعدیل بخشی از نیروهای کار خود خواهند بود. طبیعی است بازار این محصول ساختمانی نیز مانند سایر مصالح کاملاً به وضعیت راکد ساخت وساز بستگی دارد.
 


با این حال کاهش تقاضا به معنای کاهش ساخت وساز است نه توقف کامل آن ولی همین موضوع نیز بر نحوه خرید مصالح ساختمانی اثرگذار بوده است. در همین راستا مصطفی گودرزی رئیس اتحادیه کاشی سازان و کاشی فروشان در توضیح روند تولید کاشی و سرامیک، با بیان این مطلب به خبرنگار بازارخبر گفت: آنچه در بازار فعلی شاهدش هستم روند نامتعادل حاکم بر عرضه و تقاضاست. اگرچه عرضه به خوبی صورت می گیرد اما به دلیل رکود حاکم بر بازار مسکن، تقاضا نسبت به قبل بسیار کاهش پیدا کرده است. وی با اشاره به تخلف برخی کارخانه ها افزود: اگرچه طی جلسات متعدد قرار شد تا هیچ تولیدکننده ای در سال جاری افزایش قیمتی را اعمال نکند، اما به علت افزایش قیمت تمام شده و به صرفه نبودن، برخی کارخانه ها از 5 تا 18 درصد بر قیمت ها افزوده و احتمال دارد که در ماه های آتی هم شاهد افزایش قیمت باشیم. گودرزی تصریح کرد: متأسفانه اتحادیه هیچ گونه نظارتی بر نحوهٔ قیمت گذاری نداشته و افزایش قیمت ها کاملاً خودسرانه بوده است. البته قیمت کاشی و سرامیک متری حساب شده و حداقل قیمت هر متری 5 هزار تومان و حداکثر 60 هزار تومان متغیر است. وی با اشاره به روند خوب صادرات در مقابل واردات در این بخش بیان کرد: عمده واردات (85 درصد) از کشور چین بوده است که در این میان هم کالاهای باکیفیت و هم کالاهای بی کیفیت بازار را قبضه کرده است؛ اما نکتهٔ درخور توجه عدم نظارت بر تعیین میزان کیفیت و تعریف حداقل استاندارد این نوع محصولات است. آسیای میانه، پاکستان، افغانستان، شمال عراق عمده کشورهایی مقصد برای صادرات کاشی و سرامیک ایران هستند. رئیس اتحادیه کاشی سازان و کاشی فروشان گفت: هر تولیدکننده ای تلاش دارد تا با نازل ترین سود، کالای خود را به عرضه رساند تا با فروش محصولات خود، مشکلات مالی را رفع کند. از سوی دیگر مصرف کنندگان باید توجه داشته باشند که هراندازه که پول بدهند همان قدر هم آش خواهند خورد؛ بنابراین نباید از بازارهای ارزان انتظار کیفیت و طول عمر زیاد داشته باشند. راهنمای خرید انواع کاشی کاشی ها انواع مختلفی دارند که هریک از آن ها متناسب با رنگ و طرح برای محیط خاصی در نظر گرفته شده است. کاشی های استفاده شده در کف آشپزخانه منزل درخطر بیشترین میزان فرسودگی و آسیب دیدگی است. میزان تردد در این محیط آشپزخانه بیش از هر جای دیگری است. از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که به علت وجود سینک ظرف شویی، آب در کاشی و سرامیک ریخته و به درزها نفوذ کند. هم چنین در آشپزخانه این امکان وجود دارد که اشیاء مختلف بر روی کاشی بیفتد و یا اینکه باید تحمل وزن بالای یخچال، اجاق گاز و ماشین لباسشویی را داشته باشد؛ بنابراین به هنگام انتخاب کاشی برای آشپزخانه باید به استحکام و مقاومت شیمیایی آن دقت داشته باشیم.

کاشی های استفاده شده در دیوار آشپزخانه البته تحت تأثیر تنش کم تری است زیرا هیچ گاه بر روی آن راه نمی رویم و یا وسایل ما بر روی آن قرار داده نشده است. البته این کاشی ها همانند کاشی های کف با توجه به اینکه در معرض آلودگی مواد غذایی و مواد پاک کننده هستند باید مقاومت شیمیایی بالایی داشته باشد (شامل مقاومت در برابر اسید و باز). با توجه به این که دمای محیط در فصول سرد سال به زیر صفر می رسد، برای استفاده از کاشی در محیط بیرون ساختمان باید از کاشی هایی استفاده کنیم که مقاومت نسبت به یخ زدگی داشته باشند. کاشی های مناسب برای این محیط ها، کاشی هایی هستند که به وسیله پرس تولید شده و جذب آب پایینی دارند. این کاشی ها را می توانید از بین کاشی های لعاب دار تک پخت، پرسلانی لعاب دار و یا کاشی های بدون لعاب پرسلانی استن ور و یا استن ور قرمز انتخاب نمایید. هم چنین کاشی های تهیه شده به روش اکسترود نظیر کاشی های cotto و clinker نیز می تواند مورداستفاده قرار گیرد.

استحکام مکانیکی و مقاومت در برابر تنش های شیمیایی در این کاشی ها باید اصولاً بالا باشد. هم چنین زیبایی این کاشی ها نیز از نکاتی است که باید به هنگام خرید مدنظر قرار گیرد زیرا تفاوت دارد که از کاشی بخواهید در محیط یک کارخانه استفاده کنید و یا آن را در سالن غذاخوری مصرف شود. در این اماکن باید از کاشی هایی استفاده شود که بسیار سخت بوده و مقاومت سایشی بالایی داشته باشند و نسبت به حملات شیمیایی و آلودگی مقاوم باشند. درصورتی که برای محیطی می خواهید کاشی کف انتخاب کنید که دقیقاً ورودی محیط از بیرون ساختمان است باید در انتخاب کاشی لعاب دار با سطح شیشه ای دقت نمایید. کاشی ها به دلیل این که در معرض آلودگی ناشی از عبور بازدیدکنندگان قرار گرفته و حالت ماتی پیدا کند. برای استفاده در رستوران باید در انتخاب کاشی پرسلانی پولیش خورده دقت نمود. کاشی های با سطح شیشه ای جلوه زیبایی دارند اما قطعاً نسبت به کاشی های دیگر استعداد بیشتری برای نشان دادن خراش به دلیل سایش را دارد. به همین دلیل استفاده از کاشی مات برای سطوح پر رفت وآمد مناسب تر است. نگهداری و استفاده کاشی یکی از مستحکم ترین و سخت ترین موادی است که می توان برای پوشش محیط استفاده نمود اما عمر مفید کاشی ها علاوه بر جنس و کیفیت کاشی، ارتباط مستقیم با نحوه نصب دارد. هم چنین استفاده بهینه از کاشی، محیطی که استفاده می شود و شرایط کف و دیوار نیز بر این مهم تأثیرگذار است. اگر زیرسازی مناسب نباشد از عمر سطح کاشی شده کاشته خواهد شد. برای تمیز کردن کاشی باید از موادی استفاده کرد که استاندارد بوده و به سطح کاشی آسیب نزند زیرا اسیدها و بازهای قوی به دلیل خورنده بودن می تواند سطح کاشی را از بین ببرد. هم چنین برخی مواد اسیدی می تواند بر روی سیمانی که برای بندکشی استفاده شده است تأثیرات مخرب داشته باشد. البته چسب های تهیه شده با استفاده از مواد اپوکسی معمولاً مواد مقاوم تری نسبت به حملات شیمیایی خواهند داشت. با توجه به اینکه کاشی ها جزء مواد قابل ارتجاع محسوب نمی شوند، باید به هنگام استفاده دقت نمود که مواد سنگین بر روی سطح کاشی ها نیفتد. در قسمت هایی که امکان افتادن وسایل بر روی سطح کاشی وجود دارد باید به وسیله فرش و یا حصیر پوشانده شود.

کلیدواژه ها